Jdi na obsah Jdi na menu
 


Okrsková soutěž Neveklov 18.5.2013

20. 5. 2013

Tak a je to tady. Sluníčko má takovou sílu, že ohřeje pivo v půllitru, na silnicích se zvýšil počet dopravních nehod následkem nevěnování se pozornosti za volantem a tráva roste přímo zběsilým tempem. Toto všechno jsou neklamné příznaky toho, že jaro je v plném proudu a začíná hasičská sezóna. 

Jak se tak stalo zvykem, okrsková soutěž, tentokráte uspořádaná v Neveklově, nám zahajuje sezónu. Letošní základní kolo v postupových soutěžích bylo ovlivněno debatami o úpravách požárních stříkaček a stejných podmínkách pro všechny. Jak nám potvrdili zástupci okrsku, bylo to hlavně směřováno vůči nám a našim zkušenostem z Beneligy. V propozicích bylo jasně uvedeno, že bude použita požární stříkačka PPS 12 bez jakýchkoliv úprav, nedodržení znamená okamžitou diskvalifikaci. Dále pak při pořadové přípravě a požárním útoku musí být použit pracovní oblek PS II. Nu což, podmínky byly stejné pro všechny. Jak se později ukázalo, ne všichni se je snažili dodržet.

Na okrskovou soutěž jsme se připravovali relativně pilně, dokonce jsme si zbudovali takový improvizovaný tréninkový areálek, patrně jediný trochu rovný sto metrový úsek v okolí Přibyšic a Tismě(i). Po dlouhých a emotivních debatách jsme se tedy rozhodli, že z hasičárny vytáhneme naší druhou stříkačku, která je čistokrevná dvanáctka, dokonce s dvoukomorových karburátorem. Pořádně jsme ji naleštili a při zkoušce pod vodou jsme s hrůzou zjistili, že se při plném plynu pěkně hádá, vynechává. Prostě má zvuk jak pumpa na fekálie… Tréninkový čas na tři široká B byl 29s a níž jsme to nemohli srazit. Nu což, přestali jsme si dělat iluze o dobrém umístění a vzali to tak nějak sportovně…

V sobotu nad ránem se přehnala nad neveklovskem pěkná bouřka a ještě ráno trochu krápalo. Do Neveklova jsme dorazili naším novým služebním vozem, ale že na hřišti je prý takhle vody a že soutěž bude u školy. Takže drobná změna a krapet zmatky v celé organizaci – občerstvení, jednotlivci a i útoky… Jednotlivci se běhali na trati snad sedmdesáti metrů, kladina byla zrušena a bariéra nahrazena břevnem pro ženy. Požární útok byl zkrácen na dvě B.  

Soutěž začala pořadovou přípravou, kdy jsme se nedopustili jediné chyby a nedostali žádný trestný bod. Nikdo nežvýkal a všichni jsme se točili jak jeden muž. Zádolí a Dalešice na execírce trošku zaváhaly a obdržely 24 resp. 16 trestných bodů.

Na útok šli jako první domácí borci z Neveklova a časem 40,07s (na dvě B) nastavili laťku. Bělice s časem 41,54s pořadím nezamíchala. My jsme měli krásné číslo tři a začali jsme si tedy chystat základnu. S Ondřejem jsme trošku změnili přípravu na základně, kdy jsme nejdříve ohýbali savici a až skoro nakonec jí položili na základnu a mohli jít na start. Krásně jsme odstartovali, koš a nabrání dnes patrně rozhodovali o čase. Výtlaky mašin byly podobné, někde horší a někde lepší. Takže bylo odstartováno, koš klapnul, nabrání a nalití vody bylo bez chyb, stříkačka chytla  a kluci pěkně roztáhli dopravní vedení. Proudaři byli na místech a jen škoda prostřiku na levém proudu, kdy vinou pozdě odhozeného céčka se trochu voda spozdila. Slabá mašina hadice prostře nerozházela. Jinak mohl být čas o dvě, tři vteřinky lepší. Přesně se potvrdilo, to co říkáme již dlouho, že mašina udělá hodně, ale není to všechno. Takže náš čas byl 24,69 s a průběžné první místo. video Jablonná nad Vltavou a Ouštice zapisovaly časy kolem 35 s, což naše vedené neohrozilo.

 

Teď bylo třeba zaběhnout jednotlivce, takže jsme se nemohli naplno věnovat požárním útokům. Mlékovice asi po minutovém trápení mašiny bez vody své úsilí vzdaly a první N bylo na světě. Zádolí atakovalo 43 s. Tisem si vybrala svůj díl smůly a možná i trošku nezkušenosti, kdy kluci při ukončení útoku neměli spojeno přívodní vedení. Takže diskvalifikace. Ale čas byl někde kolem 29 s, což nebylo špatné. Stranný dalo skoro minutu a pak se objevili borci z Dalešic, kteří zapisovali čas 26,44 s. Asi nám tu roste konkurence, ale ta je přeci zdravá. Jako poslední šli kluci z Netvořic a i přes pokyny v organizačním zabezpečení si přivezli upravenou stříkačku. Nás může hřát jen to, že ani Netvořice náš čas nepřekonali, kluci dali 25 a něco sekund. Rozhodčí si porušení pravidel všimli a měli jsme tu třetí N. Ale Netvořice si podaly protest a rokovalo se. Na schůzi všech zástupců sborů padaly různé argumenty a obhajoby, ale nakonec se rozhodlo, že mají opravdu upravenou mašinu. Prý měli ještě jednu tu samou modrou v autě, a to je ta upravená. No, holkám ji přivezli a byla červená…

 

Takže to by bylo k útokům, kdy se opět potvrdilo, že máme nejlepší útok na našem okrsku a že nás nikdo třetím rokem nepřekonal.

 

Dále se pak ještě bojovalo v ženské kategorii, kdy premiérové vítězství si odnášely děvčata z Tismě(i).

V Přibyšicích u hasičárny na nás pak čekalo lehké občerstvení a grilované maso. Moc se to holkám povedlo. Slavilo se do pozdních hodin.

V neděli jsme si dali jedno námětové cvičení, kdy jsme čistili rybník a přilehlá koryto potoku. Opravdu nám ta stříkačka nejde tak jak by měla, hádá se, střílí do výfuku, holt bude nutná oprava…

 

Jestli budeme reprezentovat okrsek na okresní soutěži ve Vlašimi ještě nevíme, je opravdu nutné mít minimálně čtyři kvalitní jednotlivce. My důchodci od stroje a sání to opravdu nevytrhneme.

Za tři týdny nás čeká první kolo Beneligy, už nemoc těšíme až opět uvidíme staré známé a budeme moci s nimi změřit síly.

Požárnímu sportu ZDAR JF

Video na trubce: https://www.youtube.com/watch?v=b-cvcPW03Z0

 

 

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Okrsková soutěž Neveklov 18.5.2013

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář