Jdi na obsah Jdi na menu
 


Okrsková soutež Netvořice 3. 5. 2014

8. 5. 2014

Vážení a milý příznivci požárního sportu,

zvýšený počet dopravních nehod, skoro svlečená děvčata na ulicích a okrsková soutěž, to jsou neklamné příznaky jara a nové sezony požárního sportu.

Letos byl okrsek hodně brzy, asi je to tím, že republika bude již v červnu, aby se stačily ještě krajské soutěže, tak musí být okrsky uzavřeny do konce května. A u nás si asi řekli na co čekat, uděláme to hned, ať to máme za sebou. Ale je to dobré, můžeme v klidu trénovat na beneligu, která nám začíná za měsíc. Všichni jsou zváni, i družstva, která běžně nejezdí, přijeďte si vyzkoušet atmosféru vyšších soutěží. Jedno kolo na lize vydá za měsíc tréninků...

Jelikož a protože se letošní soutěž pořádala v Netvořících a kluci chtěli předejít dohadům o výkonu své upravené mašiny od Nevřely, rozhodli se dát k dispozici jednu neupravenou dvanáctku, ať se ukáže, kdo na tom jak je. Další pojistku si dali na stovce, kde překážky upravili tak, aby se mohly použít tretry. Takže výsledkem byl kočkopes, kdy na útok jsme nesměli jít v tretrách, ale jednotlivci mohli.
Při jednotné mašině je to spíše soutěž košíků a naběračů, za těch dvacet pět vteřin tam doběhne každý. Mno konec úvah, stejně pořadí útoků patrně ukázalo, jak které družstvo na tom aktuálně je.

Nebudu se rouhat, tak asi jen Svatý Petr nemá neveklovský okrsek dvakrát v lásce. Celý týden trenýrková teplota a v pátek jako když utne, ochlazení o deset stupňů a déšť. Stejně jako vloni. Ještě že jsme potrénovali již ve čtvrtek, v pátek jsme to jen zabalili a ukázali tisemským děvčatům, jak na sucho udělat koš...

Sobotního rána začala snad apokalypsa, déšť a teplota kolem pěti stupňů. Ale hasič musí něco vydržet, takže jsme se nabalili jak pumpy a vyrazili na Netvořice. Na lize to bude překvápko, tak to nikomu neříkejte, ale máme nový služební vůz a je náležitě vyzdoben, takže nikdo již nepřehlédne, že jedou přibyšáci.
V Netvořicích se počasí naštěstí trošku umoudřilo, již nepršelo. Po nástupu byla porada vedoucích družstev, jestli překážky ne, nebo ano. Výsledek byl, že to klouže a ne každý má tretry. Takže skoro hladká stovka, s břevnem pro ženy, bez lávky.

Děvčatka si dala svojí pořadovku a pak šli muži. Ještě že jsme na ostatní koukali, kterou rukou se vyrovnávají v zákrytu, ale argument "vždycky jsme to dělali pravou" nás utvrdil v tom, že to děláme správně. Mno, napochodovali jsme do arény, točili se jako jeden muž, Jarda velel bez sebemenší chybičky (zůstane mu to na furt), ale výsledek pět trestných bodů za vyrovnávání se špatnou rukou. To mělo být levačkou, jako od cizího??? Ale je to v pravidlech. Takže pět trestných bodů pro začátek a moc slavně se to nerozbíhalo. Naštěstí pět družstev nepokazilo vůbec, a tři měly ještě víc trestncých bodů než my. Ve finále druhé místo, žádný zázrak, ale soutež se snad dá zachránit. Mezitím si holky už začaly rozbíhat své pokusy na stovce.

V mužích jako první útok šly Netvořice. Uklouznutí proudaře na startu pokazilo celý útok. Časem 52s a nejaké drobné nastavily velmi nízkou laťku. Dále pak Mlékovice skoro netvořáky překonaly, ale jen skoro. Tisem - ještě klukům říkáme, bežte říkat proudařům, ale nesmíte na ně sahat, natož na proudnice. Kluci to měli relativně pěkně rozběhnuté, zaváhání při nalévání, ale to se nic nedělo, ale pak N za dotknutí se proudnice. Škoda, žádná příprava a pak tohle... Dalešice a Bělice se jak je vidět soutěž od soutěže zlepšují, asi nám roste konkurence. Časy pod padesát si zajistily pěkné umístění v útoku a vlastně i celkově.
Pak byla již řada na nás. Pět minut přípravy je pro nás hromada času, takže jsme to zvládli za naše obvyklé tři. Na staru jsme ostatním ukázali, jak má start vypadat, koš jsme šli na jistotu - báli jsme se uklouznutí při dobržďování, nabrání snad nemusím ani komentovat, kluci dopředu makali jak o život, Honza ani nehodil krysu, takže výsledný čas 32,90s snad nikoho nenechal na pochybách, kdo leots opět vládne na našem okrsku útoku.
V dalších útocích šly pod padesát sekund jen Ouštice a Jablonná. Stranný a Neveklov daly pěkný výkon, ale bohužel nástřikové terče jsou zrádné. Ale pozitivní je, že letos byly dokončeny všechny útoky, již jsou vidět i známky nabírání, jen kluci bohužel nemájí natrénováno.

Pak nás, respektive naše koně čekala stovka. Všichni doběhli, žádné zranění, bohužel Fanda měl technický problém, tudíž N. Honza s Jardou na setinu vteřiny stejný čas, jedenácté a dvanácté místo. Docela unikum. Kuba si dal pěkné páté místo a Zdenda třetí. Sázka na mladý kádr se vyplatila, o čtyři vteřiny a kousek druhé místo.
Takže celkově pět bodů a konečné první místo. Druhá Jablonná osm bodů, stejně jako Netvořice, ale lepší čas z útoku. Měli jsme ještě bodovou rezervu, ale po pořadovce to tak nevypadalo. Putovní pohár starosty městyse Netvořice (jak je celý název) se zase vrátil domů, tam kam patří, už je mu tam dobře...

V ženské kategorii vyhrály Netvořice, druhá byla Tisem, třetí asi Neveklov, ale jak koukám na výsledkovou listinu tak při rovnosti bodů rozhoduje útok, tak nevím, možná i Stranný...

Ještě k jednotné mašině, myslím si, že to byl dobrý počin a mohlo by se to stát pravidlem. Otázka je, kolik sborů, kteří chtějí pořádat soutěž, jsou ochotni dát k dispozici mašinu. Jinde se toto neřeší, jen u nás jsou dohady. Dobré také byly nástřikové terče, elektronická časomíra, odpadly dohady s mačkáním stopek.
Myslím si však, že soutěž to byla celkově vydařená, škoda toho počasí, vše šlapalo jak na drátkách, nikde žádný zádrhel. Příště by to však chtělo komentátora, který by oznamoval kdo kam má jít, kdo půjde teď na útok, na jednotlivce atd...

Takže to by bylo snad všechno z našeho okrsku, jak to bude s okresem nevím, na útoku se ještě chytneme, ale já si na stovku netroufnu, maximálně se zase zesměšním s hasičákem jako sprinter. Za necelý měsíc nás čeká dvoukolo na benelize, nejdříve Bukovany a pak přejezd do Jankova na noční. Přijeďte všichni! Mám napsat, "že jsme strašně našlápnutý a že všechno vyhrajeme" (Honza Bejlek). Tak nevím, ale asi se vrátíme zpátky na zem...

Požárnímu sportu ZDAR JF

Video na trubce: https://www.youtube.com/watch?v=7Opz8RuBn-g&feature=youtube_gdata_player

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Netvořice okrsek 3.5.2014

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář