Jdi na obsah Jdi na menu
 


Okrsková soutěž - Jablonná nad Vltavou - 5. 5. 2018

28. 6. 2018

Okrsková soutěž 5. 5. 2018 – Jablonná nad Vltavou

Vážení příznivci požárního sportu,

V sobotu nám začíná Benešovská liga a to hned dvoukolem, tak je potřeba doplnit reportáž z okrskové soutěže.

Jako každý rok se potýkáme, resp. náš okrsek se potýká, s pořadáním soutěže. Ano, formálně ji pořádá okrsek, ale zájemců z řad družstev moc není. Je škoda, že v Přibyšicích není rovných sto metrů, hned bychom ji uspořádali. To si ty sbory opravdu neuvědomují, že to přinese peníze do pokladny? Asi jich mají dost, že? Takže nikdo se toho nechtěl ujmout, až na Jablonnou. Nevím jak ostatním, ale mě se tady soutěž vždycky líbí. Krásné rovné fotbalové hřiště, dobré zázemí, klobása trošku slabší, ale zase na čepu kácovský Hubert, takže za mě stříbrná medaile. Proč ne zlatá? Ať je prostor na zlepšení…

Původně jsme chtěli družstvo postavit jen z vlastních sil, ale Tomáš si něco udělal s kolínkem, takže jsem museli povolat Honzu Nováka. Lukáše jsme tentokrát nechali doma, ale na béčka se postavil Franta Hašek.

Tréninku jsme moc nedali, jestli se nepletu, tak jsme sešli jen den před soutěží, na sucho jsme to zkusili, protože Franta zahlásil, že jestli budou mokré hadice, tak že zítra nikam nejde. Spíše jsme kladli velký důraz na pořadovku a na orientaci kolem rozdělovače při stovce.

No, v sobotu nás v Jablonné přivítalo krásné počasí a naši staří známí rozhodčí jak z loňska, tak z ligy – Lenka, Zuzka a Zdeněk.

Tak jsme si dali jedno a šli zkusit ještě pořadovku. Fanda Podroužek to umí už parádně, jen naostro zavelí levá a pro jistotu vykročí pravou. My ostatní jsme se nenechali zmást, takže jsme nastoupili trošku rozházeně, tedy jen první. Ale jinak všechno klaplo, žádná chyba od nikoho, jen za ten pochod bylo něco málo trestných bodů, ale to dostávali i ostatní.

Pak byl útok, číslo jsme měli myslím čtyři, takže kolem základny to nebylo moc prolité. S Ondřejem jsme zadek dali na jistotu, ale nějak nám nechtěla chytit mašina. Naštěstí se umoudřila, proudy nebyly překřížené, takže všechno OK, a čas byl někde kolem dvaceti devíti sekund. Druhý nejlepší čas měly Ouštice (34s?), ale byli v šesti, velký respekt.

Pak stovky, nejdřív šel Zdenda, ten je i vyhrál časem 21 a něco sekund, pak já, třicet a kousek (prý jsem běžel lehce, říkala Lenka), pak Honza 26 a něco sekund a nakonec Fanda, ten dal myslím 24 s. Jako pátý měl běžet Franta, ale nějak jsme ho nemohli vyndat ze stánku, když se to klukům povedlo, tak zase neměl pásek. Ale čtyři časy jsme měli, takže OK. Jo, když jsme čekali na naše pokusy, tak jsme byli označeni za "zas*ané elasťáky", bohužel ne od soupeřů a ani od diváků.
Paní starostka okrsku zavedla docela zajímavou věc, to družstvo, které čeká na stovky, ať pomáhá motat hadice/stuhy družstvu předchozímu. Je to dle mého docela dobré, dojde k urychlení. Ne všichni s sebou mají iks lidí, kteří by pomohli, protože závodník si staví kluba, někdo mu postaví rozdělovač, ale na motání hadic není ani pomyšlení. Takže za mě palec nahoru. Ale dovedu si představit, že když bude na okrsku řevnivost, tak že někdo hadice schválně špatně smotá, nebo něco podobného.

Takže abych to shrnul, vyhráli jsme, druhý byl Stranný a třetí Mlékovice. U holek vyhrála domácí Jablonná, pak holky z Neveklova a na konec děvčata ze Stranného. Viděli jsme hodně pěkných pokusů, jak na stovkách, tak i na útoku. Zaznamenal jsem i generační obměnu, takže až se to ostatní trošku naučí, tak alespoň v útoku bychom mohli mít konkurenci. Byli jsme pak ještě pochválení od rozhodčích, jak jsme jako družstvo disciplinovaní, když se nám něco řekne, tak jdeme a uděláme to, neodmlouváme, nehádáme se, známe pravidla. Prý je to dáno ligou. Asi ano.

Letos už do bude osm let, co běháme ligu, nějak to letí…

Požárnímu sportu ZDAR JF